Blog

El COIBA reitera la necessitat de revisar el model d’Atenció Primària

10:52 28 agost en Notícies

L’evolució de la pandèmia de COVID 19 en les darreres setmanes ha posat el sistema d’Atenció Primària a la vora del col·lapse, amb agendes saturades, dificultats de comunicació i accés dels ciutadans als centres de salut, i amb un sobreesforç extraordinari per part dels professionals.

 

L’evolució de la pandèmia de COVID 19 en les darreres setmanes ha posat el sistema d’Atenció Primària a la vora del col·lapse, amb agendes saturades, dificultats de comunicació i accés dels ciutadans als centres de salut, i amb un sobreesforç extraordinari per part dels professionals. Conscients d’aquesta realitat i de les possibles complicacions que es puguin generar amb l’evolució de la pandèmia, el passat 13 d’agost, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA), María José Sastre, es va reunir amb la Consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en el marc d’una reunió sol·licitada pel Fòrum de l’Atenció Primària Post SARS-CoV2. En aquesta trobada, es va lliurar un document amb més de 50 propostes específiques per a la reforma de l’Atenció Primària, que pretenia servir de suport a les polítiques de decisió per al retorn a la nova normalitat, i per planificar una estratègia encaminada a reforçar les activitats valuoses i suprimir accions de poc o nul valor que es desenvolupen a l’entorn de Primària, així com organitzar i revisar les accions que s’han anant incorporant durant la crisi.

Entre les mesures principals que es proposen en aquest document, el COIBA considera especialment significatives:

  1. Recuperar l’asignació de pacients als seus profesionals de referència i la gestió adequada de la demanda telefònica i presencial.
  2. Completar les plantilles dels centres de salut. És necessària una correcta dotació de recursos ajustats a les necessitats de la població, tenint en compte que la principal funció de l’Atenció Primària és la prevenció i la promoció de la salut.
  3. Implementar mesures de prevenció mitjançant la formació adequada, així com l’atenció i seguiment psicoemocional de les conseqüències relacionades amb la crisi del COVID19.
  4. Fomentar la desburocratització de les consultes dels professionals sanitaris i agilitzar les gestions administratives de les demandes dels usuaris afavorint les funcions dels administratius sanitaris.

 

Des del COIBA es vol destacar que el paper de les infermeres d’atenció primària es essencial en la gestió de la pandèmia, però també és imprescindible per a l’atenció a la cronicitat, la població més vulnerable, persones amb diversitat funcional, dones i nins víctimes de violència de gènere, en definitiva, ha de continuar sent, més si cap, l’atenció més propera i immediata per al ciutadà.

Etiquetes