Blog

Les infermeres de Balears demanen la implicació de tota la població per prevenir i evitar el maltractament a les persones grans

11:31 17 juny en docus-geriatría, Notícia destacada, Notícies
El Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears (COIBA) i l'Associació Balear d'Infermeria Geriàtrica i Gerontològica (ABIGG) demanen la implicació de tota la població per prevenir i evitar el maltractament a les persones majors. Coincidint amb la celebració, avui 15 de juny, del Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i maltractament a les persones d'edat, des del COIBA i ABIGG es vol visibilitzar aquesta situació i implicar la societat per a aconseguir la seva eliminació.

S'entén per maltractament l'acte únic o reiterat que causa mal, sofriment a una persona major o la falta de mesures apropiades per a evitar aqueix mal i, que es produeix en una relació basada en la confiança.

Aquest maltractament no és només físic, que pot ser el més evident. També existeix l'abús psicològic o emocional, l'abús sexual, la violència per raons econòmiques i materials o la negligència i falta de cures adequades. Una altra forma de maltractament és l'estigmatització o discriminació per raó d'edat.

“És un tema greu, que moltes vegades passa desapercebut i encara és considerat tabú per la societat, que sap que existeix, però que no ho vol veure i que causa un gran sofriment en les persones que el pateixen”, explica Rosario Serra, vocal de Geriatria del COIBA i membre d’ABIGG.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 15,7% de les persones de 60 anys i més són víctimes de maltractament, encara que reconeix que aquesta xifra és molt inferior a la situació real -és només la punta de l'iceberg- perquè moltes persones majors que són maltractades no denuncien o no poden denunciar.

Les causes de l'existència del maltractament són múltiples i inclouen factors individuals de la pròpia persona major, com la seva salut física i mental, factors comunitaris com l'aïllament social de cuidadors i persones majors, o factors socioculturals com els estereotips negatius que consideren a les persones majors una càrrega i desproveïts de valor.

Donat que és un tema multifactorial, el seu abordatge també ho és. “Es necessita la implicació de la societat, adoptant una actitud positiva cap als majors, reconeixent el seu potencial social, econòmic i cultural, promovent serveis específics per evitar el maltractament a les persones majors o cuidant al cuidador, entre altres estratègies”, apunta Serra.