Blog

Les comares de Balears reclamen a l’IBSalut el reconeixement complet de l'especialitat i el desplegament de totes les seves competències

11:26 27 juliol en docus-matronas, Notícia destacada, Notícies
La Comissió de Comares del COIBA i l'Associació Balear de Comares també han demanat una estratègia d'atenció sexual i reproductiva per a la població

La Comissió de Comares del COIBA, juntament amb l’Associació Balear de Comares, han iniciat els contactes amb el Servei de Salut per a analitzar la situació de la categoria professional, quines funcions exerceixen les professionals, quines són les competències que desenvolupen i quines haurien de ser, ha explicat Araceli Navas, coordinadora de la comissió.

“El COIBA se suma a les reivindicacions recollides en l'informe elaborat per l'Associació, que detalla la situació actual i inclou tota una sèrie de propostes de millora”, ha explicat.

En l'actualitat, hi ha unes 230 comares treballant en la sanitat balear, i 7 supervisors, a la vegada que s'està formant a 28 infermeres en l'especialitat, entre residents de primer i segon any.

Les comares han sol·licitat el reconeixement del terme “comare” com a categoria professional, en línia amb la tendència internacional. Les comares estan actualment classificades com a “infermeres obstètric-ginecològiques”, però reclamen recuperar també el nom històric, que suposa part de la seva identitat, tal com reconeix per exemple l'Organització Mundial de la Salut, que va dedicar l'any 2020 a “les infermeres i les comares”.

D'altra banda, les professionals han sol·licitat que es reconegui l'especialitat tant en Atenció Primària com en especialitzada a nivell retributiu. En aquesta mateixa línia, han defensat poder exercir totes les seves competències, i deixar de fer tasques que no els corresponen.

Estratègia d'atenció sexual i reproductiva

Les comares han proposat a l'IBSalut el disseny d'una Estratègia d'atenció sexual i reproductiva per a la població. També és necessari homogeneïtzar l'equitat en l'accés a la salut sexual i reproductiva, la qual cosa requereix un increment en el nombre de comares, per a poder donar a les dones l'atenció que requereixen, no sols en relació a l'embaràs i al part, sinó al llarg de tota la seva vida reproductiva.

La Comissió de Comares del COIBA, reunida recentment, ha validat totes aquestes accions i propostes, i ha sol·licitat una nova reunió amb el IBSalut per a continuar treballant les diferents línies.

Així mateix, en aquesta reunió, es va revisar el programa de formació per a comares del COIBA, que preveu proposar la realització de diversos cursos a partir de tardor, en àmbits com la sexualitat, tractament del sòl pelvià o el mètode AIPAP de preparació al part mitjançant exercicis en l'aigua.