Blog

Comares de Balears reclamen augmentar el nombre de professionals per a major seguretat de les mares i els seus bebès

15:00 17 setembre en Notícia destacada, Notícies
Les comares de Balears reclamen un increment del nombre de professionals per poder garantir una major seguretat de les mares i els seus nadons durant el part i els primers dies de vida. Així, les comares s’adhereixen a la campanya “Cures segures per a la mare i el nounat” impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, avui 17 de setembre. L'OMS ha instat a totes les parts interessades a “actuar ara per un part segur i respectuós”.
“La majoria de les morts maternes durant l'embaràs, el part i el postpart són evitables. Per a això és necessària una atenció prenatal, un seguiment intrapart i un suport en el postpart de màxima qualitat, col·locant a la dona i al seu bebè en el centre de les cures”, ha explicat Araceli Navas, vocal de Comares del COIBA.

El model del Servei de Salut dels Illes Balears preveu que les comares tinguin un paper de referència en relació amb l’atenció a la dona, oferint una cartera de serveis específica en l'atenció de salut matern-infantil i l'atenció de la salut sexual i reproductiva. No obstant això, el nombre de comares del IBSALUT és encara molt escàs, amb aproximadament unes 240 professionals repartides entre Atenció Primària i Hospitalària. Això dificulta atorgar a les dones l'atenció que necessiten.

Drets i xifres

En un vídeo publicat avui, les comares de Balears recorden quins són els drets de les mares i els seus bebès durant tot el procés de l'embaràs, el part i postpart. En concret, la comare Marga Navarro destaca especialment el dret a la informació de les dones a l'hora de prendre decisions i triar el seu Pla de Part, així com durant el puerperi. També reclamen el dret a la intimitat i a la dignitat de la dona i del bebè durant el procés del naixement, per a garantir que sigui una experiència positiva.

Segons la Confederació Internacional de Comares, l'accés universal als serveis de les comares podria salvar 4,3 milions de vides a l'any a nivell mundial. Aconseguir aquesta cobertura universal podria reduir en un 67% les morts de les mares i en un 64% les dels bebès. A més, incrementar l'accés a les cures de les comares permetria també reduir el nombre d'embarassos no desitjats i millorar la salut sexual i reproductiva de les dones i de les adolescents.

Accés al vídeo de la Comissió de Comares del COIBA i la Associació Balear de Comares al nostre canal d'Instagram. https://www.instagram.com/tv/CT6g94sl_VA/