Blog

Dura sentència judicial contra l'intrusisme sanitari en Balears

13:03 23 setembre en Notícia destacada, Notícies

El Col·legi Oficial d’Infermeria dels Illes Balears (COIBA) celebra una recent sentència de la Sala penal de Palma que condemna durament diversos casos d'intrusisme professional ocorreguts a Mallorca, que havien estat denunciats pel col·legi fa anys. En total, tres persones han estat condemnades a 11 anys de presó (132 mesos) per diversos delictes d'intrusisme, cooperació (inducció) a l'intrusisme i coaccions per a cometre intrusisme.

En concret, les tres persones han estat condemnades a penes que sumen 90 mesos de presó per diversos delictes d'intrusisme i inducció a l'intrusisme. També han estat inhabilitades per a l'exercici de qualsevol professió sanitària, així com l'acompliment de càrrecs de gestió o direcció d'establiments sanitaris, i administració de societats. A més, dos d'aquestes persones han estat també condemnades a un total de 42 mesos de presó per coaccionar a altres treballadors del centre sanitari denunciat.

Tots aquests fets giren entorn del mateix centre clínic de Palma (actualment tancat), que va ser denunciat pel COIBA fa anys, arran de diverses denúncies presentades davant l'òrgan col·legial per diferents treballadors i extreballadors d'aquest.

“Denunciar serveix, i el COIBA té un ferm compromís en la lluita contra l'intrusisme, que no sols és una vulneració de les competències de les infermeres, sinó també un risc per a la seguretat dels pacients atesos”, explica Maria José Sastre, presidenta del COIBA.

Sastre recorda que el COIBA té a la disposició de la ciutadania en la seva pàgina web un “Cercador de col·legiats” que permet comprovar si una persona està o no habilitada per a exercir. A més, la web del COIBA permet a qualsevol persona presentar una denúncia de manera anònima per intrusisme o mala praxi, a fi que l'òrgan col·legial la investigui.

Des de l'inici del procediment per part del COIBA, es va sumar a la causa el Ministeri fiscal, que és qui va decidir recórrer la primera sentència, per considerar que no estimava de forma prou clara i contundent els diferents delictes. En resposta a l'apel·lació interposada pel Ministeri fiscal, i amb les aportacions del COIBA a tot el procés, la Sala va estimar el recurs i ara adopta penes més altes de les inicialment establertes.

Aquesta sentència pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem.