Blog

Les infermeres recomanen no fumar per prevenir la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

10:08 17 novembre en Docus Respiratorias, Notícia destacada, Notícies

La Comissió de Cures Respiratòries del COIBA ha posat en marxa una acció viral amb motiu de la celebració el 17 de novembre del Dia Internacional de la MPOC, o Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica. En diversos vídeos a les xarxes socials, les infermeres recorden que una persona que fumi té 10 vegades més risc de tenir aquesta malaltia que un no fumador. Recomanen no fumar, o abandonar l'hàbit com més aviat millor si ja s'ha iniciat.

La MPOC és una malaltia que afecta directament els pulmons, que fa que la persona no pugui respirar bé, que tingui tos persistent, mucositat, bronquitis repetitives.. i tot això condiciona de manera determinant a la seva qualitat de vida.

La MPOC es deu al deteriorament dels bronquis i els pulmons, pels efectes del fum del tabac principalment, i també es produeix per l'exposició a partícules o gasos nocius. Amb l'avanç de la malaltia, els pacients perden la capacitat d'incorporar a la sang tot l'oxigen que necessiten, això juntament amb l'obstrucció que provoca fa que la persona s'esgoti i s'ofegui ràpidament.

Què es pot fer per a prevenir la MPOC? No fumar és la principal recomanació, ja que aquest és el factor de risc més important. A més, cal mantenir un estil de vida sana, no sedentària, bona alimentació, i vacunar-se de la grip, per a evitar complicacions respiratòries addicionals. També es recomana conèixer els símptomes de la reagudització de la malaltia, per a poder actuar ràpidament i evitar crisis greus o ingressos hospitalaris.

La infermera Carla Chiariano Ricci ens explica «Què és la MPOC?»

L'infermer Pere Rosselló Alemany ens aclareix «Què fa el tabac al teu cos?»