Blog

El conte «Pon la magia en el corazón» de la infermera Lourdes Luque forma als infants en RCP

09:40 24 novembre en Notícia destacada, Notícies

El Col·legi Oficial d’Infermeria de Balears col·labora en l'edició d'aquest llibre d'educació sanitària, que és un dels pilars bàsics del treball infermer

 

El conte «Pon la magia en el corazón» de la infermera comunitària Lourdes Luque pretén formar als infants en reanimació cardiopulmonar, amb l'objectiu de convertir-los en aliats de salut. “Els índexs de supervivència i atenció a una parada cardiorespiratòria per part dels testimonis són molt baixos a Europa, i al nostre país encara més”, va explicar Luque en la presentació del conte, en el Centre Flassaders de Palma. Per això, des de fa anys, les principals agències i administracions de salut aposten pels infants com a agents de salut que ajudin en aquesta labor, ja que ells “tenen gran capacitat d'aprenentatge”.

En un acte celebrat a Palma, Luque va presentar al públic aquest conte il·lustrat per Pilar Sánchez Díaz, de l'editorial Mr. Momo. El conte narra la història de Carmen, una nina que viu en Vila Esperança i que somia amb ser “la gran maga de la vida”. La seva mare -infermera- li conta una situació que va viure quan un senyor es va desplomar al carrer i com -gràcies als seus coneixements de reanimació cardiopulmonar- va poder mantenir-lo amb vida fins a l'arribada dels equips d'emergència.

Carmen aprèn els passos que cal donar i els repassa amb el seu osset de peluix. Està conscient? Respira? I si la resposta és negativa, cal telefonar immediatament al 112 (el “número màgic”) i iniciar la reanimació. Amb les mans l'una sobre l'altra, s'inicien les compressions. “Amb els braços rectes, tira el cos cap endavant i empeny contra el terra. Has d'empènyer ràpid i sense parar, una vegada després d'una altra”, li explica la seva mare. Mentrestant, l'ambulància està en camí.

“El conte transmet coneixements, però també valors, sobretot el valor de la solidaritat i el creure en les seves pròpies capacitats. Encara que sou nins i segurament no teniu molta força, podeu demanar l'ajuda d'un adult i junts salvar vides”, va explicar Luque davant un grup d’infants durant la presentació.

El Col·legi Oficial d’Infermeria dels Illes Balears ha col·laborat en l'edició d'aquest conte, “una obra preciosa que mereixia convertir-se en un llibre”, va explicar Raquel Muñoz, vicepresidenta del COIBA. Per al col·legi, aquest conte té un gran valor com a eina educativa, molt útil dins del treball de promoció i educació per a la salut que realitzen les infermeres.

El conte conclou anys més tard, quan un amic de na Carmen s'ennuega amb l'entrepà al pati del col·legi i ella ha d'acudir al rescat.

————————

 

L'autora Lourdes Luque amb els infants en un moment de l'activitat.

Els infants aprenen a recordar el número aixecant els braços: un, un, dos!!

Realitzant la reanimació cardiopulmonar.