Blog

La bona comunicació entre els diferents serveis d’urgències és vital per a l’atenció de qualitat als pacients

15:46 30 novembre en docus-urgencias, Notícia destacada, Notícies

La bona comunicació entre els diferents serveis d’urgències i emergències de Balears és vital per garantir l’atenció de qualitat als pacients. Així ho van corroborar professionals de diferents serveis reunits en la taula rodona “Comunicació entre infermeres d’Urgències” organitzada recentment pel Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears.

Garantir la continuïtat assistencial de qualitat és important per a qualsevol pacient, però en el cas dels pacients greus que requereixen la intervenció dels equips d’emergència, ho és encara més. La comunicació entre els professionals responsables és imprescindible per assolir una bona transferència del pacient d’un servei a l’altre.

Tot i que les infermeres tenen molt clar que “el nostre punt de trobada és el pacient”, la sobrecàrrega assistencial, la disparitat en els circuits i protocols als diferents centres o serveis, i els nirvis per les complexes situacions, dificulten sovint aquesta comunicació.

“Dedicar cinc minuts a escoltar el que et diu el company que te duu el pacient no hauria de ser tan complicat”, va opinar una infermera present a la taula rodona. L’escolta activa, el dedicar temps, mirar al professional que et parla, i tractar-lo amb respecte són algunes de les pràctiques que permeten una continuïtat assistencial de qualitat, però que no sempre es donen. Conèixer-se personalment, o haver fet feina junts en el passat són factors que també faciliten aquest diàleg.

Les situacions a Urgències sovint són complicades, hi ha poc personal, i no sempre s’escolta com cal al professional que duu al pacient, van comentar algunes infermeres. Ja siguin de la sanitat privada, d’una ambulància, o derivats d’un altre servei, l’objectiu és afavorir el flux d’informació entre els professionals.

Les situacions més complexes es donen a Mallorca, on el nombre de serveis i professionals implicats és major i qualsevol dificultat de comunicació es multiplica. “A Menorca som com una família, i no tenim aquesta sensació”, va explicar una infermera menorquina.

“Dedicar 5 minuts a escoltar el company que duu un pacient d’urgència beneficiaria no només al que ve, i al que rep, que té així tota la informació, sinó també i principalment al pacient”, van concloure els presents.

Aquesta taula rodona va ser organitzada per la Comissió d’Urgències i Emergències del COIBA, que coordina Pepa Ferrà, també secretària de la Junta de Govern. En ella van participar també Núria Aliaga, SUAP Escorxador; Jaume Gaspar, Urgències Hospital Son Llàtzer; Tolo Fiol, Urgències Hospital Son Llàtzer; Mònica Guerrero, Urgències Hospital Mateu Orfila; Irene Miranda, Urgències Hospital Mateu Orfila i Sandra Donoso, Urgències Hospital de Manacor.

Accés al vídeo de la Taula Rodona.