Blog

El COIBA demana a l’administració que prengui mesures per protegir la salut dels professionals

13:02 11 gener en Notícia destacada, Notícies

Considera molt preocupant l’alt nivell de professionals sanitaris infectats per la COVID-19 que, combinat amb l’elevada incidència entre la població i els actuals protocols, podria agreujar el col·lapse del sistema sanitari

 

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) està molt preocupat per l’elevat nombre d’infermeres i altres professionals sanitaris infectats per la COVID-19, que podria deixar el sistema sanitari sense prou personal per atendre a la població.

Davant l’increment exponencial de xifres de contagis entre la població, la necessitat d’atenció sanitària s’ha disparat. Ja sigui als centres de salut o als hospitals, els professionals es troben amb situacions molt complexes que requereixen importants sobreesforços per atendre les necessitats. Si a això s’afegeixen les baixes dels professionals per contagi o aïllament, aquesta situació es podria tornar insostenible.

En aquestes circumstàncies, el COIBA demana a l’administració que prengui mesures per protegir la salut dels professionals, ja que només així, aquests podran atendre i protegir la salut de la població. Una major previsió i millor planificació, augmentar les mesures de seguretat, revisar les limitacions socials i la seva aplicació són algunes de les passes possibles.

Des del COIBA també consideren que seria necessària una revisió dels protocols actuals. “Si les restriccions socials són mínimes, hauríem de ser conseqüents i no sobrecarregar el sistema sanitari amb protocols i procediments complexos, que fan anar desbordats els professionals, ja esgotats després de dos anys de pandèmia”, ha valorat María José Sastre, presidenta del COIBA.

Eliminar protocols administratius no acordes amb les mesures que s’estan aplicant socialment, “permetria que els professionals es centrin en els casos més greus i mantinguin en la mesura del possible l’activitat assistencial pròpia d’Atenció Primària”, ha afegit.

Dedicar tants recursos a gestionar els casos de pacients amb COVID lleu satura el sistema i la capacitat dels professionals, amb greus conseqüències per a l’atenció a persones amb altres malalties. Lamenta sobre tot els efectes sobre les persones amb malalties cròniques, l’anul·lació de visites domiciliàries, i la reducció de seguiment i prevenció de patologies, entre d’altres.

Segons les darreres xifres disponibles, a les Balears hi ha actualment 613 professionals sanitaris infectats per la COVID, a més de 146 treballadors sanitaris en vigilància.