Blog

Vàries infermeres, reconegudes per la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears

11:32 28 gener en Notícia destacada, Notícies

Rosamaría Alberdi rep el Premi Mateu Orfila a la trajectòria professional i Miquel Bennasar recull la medalla com a “Acadèmic corresponent nacional per elecció”

Investigació infermera: Maria Gil Llinàs i altres infermeres de la Unitat de Salut Laboral de l’Hospital Son Llàtzer reben el premi al millor estudi d’investigació en Infermeria 2021; i Sergio Fresneda recull el guardó al millor estudi d’investigació infermera 2020

 

La Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears (RAMIB) va celebrar anit la sessió inaugural del nou curs acadèmic 2022, que va comptar amb la lliçó magistral a càrrec del Dr Sebastià Crespí Rotger “De la pesta de 1820 a la pandèmia de la COVID19: Reflexions sobre epidèmies, ciència i salut pública a les Illes Balears”. En aquesta sessió també es varen lliurar els premis i distincions dels anys 2021 i 2020, que van tenir un marcat accent infermer.

Vàries infermeres de Balears van obtenir un reconeixement per part de la RAMIB, en les diferents categories de Premi a la trajectòria professional, premis RAMIB-COIBA 2020 i 2021 al millor estudi d’investigació en Infermeria, i el nomenament per primera vegada d’un infermer com a “Acadèmic corresponent nacional per elecció”.

El Doctor en Infermeria Miquel Bennasar Veny va rebre la medalla com a “Acadèmic corresponent nacional per elecció” i passa així a formar part de la RAMIB. Bennasar és el primer infermer en rebre aquesta distinció, que s’atorga segons els estatuts de la RAMIB pels “mèrits propis”, i en aquest cas concret per la seva contribució acadèmica i la seva col·laboració amb la revista de la RAMIB “Academic Journal of Health Sciences”.

El Doctor Miquel Bennasar, que fou director del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, va rebre el premi “Jean Dusset” a la millor tesis doctoral en ciències de la salut. Bennasar, infermer, antropòleg i doctor en ciències biosociosanitàries, té nombroses publicacions a revistes científiques d’impacte de l’àrea d’infermeria i és investigador principal en projectes de recerca competitius de l’Institut Carlos III. A més a més, és membre del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i investigador principal del grup de recerca en Salut Global i Estils de Vida de l’IdISBa. També ha estat membre del Comitè d’Ètica de la Recerca de les Illes Balears (CEI-IB) durant 10 anys i membre de la comissió de contractació i del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears.

Aquesta distinció fou atorgada al Dr. Bennasar l’any passat, però no va poder ser recollida per les limitacions COVID establertes a la sessió inaugural del 2021.

La Doctora Rosamaría Alberdi Castell, que fou degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia i primera infermera espanyola “honoris causa”, va rebre el Premi Mateu Orfila a la trajectòria professional que la RAMIB atorga anualment a un destacat professional de la salut jubilat el darrer any.

Alberdi, infermera i psicòloga, màster en Salut Pública, i màster en Lideratge i Gestió de Serveis d’Infermeria, ha realitzats enormes contribucions -sempre innovadores- al desenvolupament de la professió infermera i a l’àmbit sanitari, amb una brillant trajectòria professional de servei públic. Entre altres premis, la Sra. Alberdi va obtenir el “Reconeixement a la trajectòria professional” per la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears en 2011, el nomenament com a “Académica de Honor” de la Academia de Ciencias de la Enfermería de Vizcaya en 2013, el nomenament com a Doctora honoris causa per la Universidad de Murcia l’any 2016 i el premi Florence Nightingale atorgat pel COIBA en 2017.

Investigació infermera

Maria Gil Llinàs, juntament amb P. Estades Janer, Y. Perelló Alonso, C. Ragosín Sepúlveda i E. Rosselló Janer, de l’Hospital Son Llàtzer, han obtingut el premi al millor estudi d’investigació en Infermeria 2021, amb un treball titulat “Paper de la infermeria del treball en la detecció precoç de persones amb alt risc de resistència a la insulina.”

La resistència a la insulina (RI) és un important problema de salut pública a causa de la seva estreta relació amb elevacions de la glucèmia, ja sigui amb prediabetis o amb diabetis mellitus.

Aquest estudi, que va comptar amb una mida mostral de més de 418.000 persones, va permetre d’una banda conèixer les múltiples variables que influeixen en l'aparició de la RI i d’altra establir un perfil de persona d'alt risc, sobre la qual les infermeres de salut laboral i altres professionals de l’àmbit poden establir estratègies de prevenció i diagnòstic precoç amb l’objectiu de reduir la incidència de la RI en la societat.

Finalment, l’infermer Sergio Fresneda va rebre el seu premi al millor treball d’investigació d’Infermeria 2020, que no va poder recollir l’any passat per restriccions COVID. L’estudi versava sobre el paper de les infermeres en la detecció de paràmetres alterats de risc cardiovascular en treballadors aparentment sans.

El COIBA celebra els reconeixements fets per la RAMIB als esforços i les contribucions de les infermeres de Balears a l'àmbit de la salut, així com en la recerca, la difusió i l'aplicació dels resultats de la investigació infermera en la pràctica diària de l'atenció a les persones.