Blog

Infermeres del COIBA i l'Associació de familiars i amics de supervivents per suïcidi AFASIB dialoguen sobre com ajudar els supervivents per suïcidi

15:35 10 març en Notícia destacada, Notícies

“De vegades, només poder parlar del suïcidi ja suposa un gran alleujament per a les persones en dol”, ha explicat durant la trobada Xisca Morell, presidenta d'AFASIB

 

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha acollit una trobada amb l'Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi a les Illes Balears (AFASIB), per conèixer de prop la feina i explorar possibilitats de col·laboració i ajuda als supervivents del suïcidi.

L'associació va néixer el 2018 perquè els seus integrants no van poder trobar suport ni ajuda a la societat ni a les administracions després d'un episodi suïcida. Així ho explico la presidenta d'AFASIB i psicòloga Xisca Morell, que va fer un recorregut per l'origen i els serveis que ofereixen de manera voluntària les persones que s'acosten buscant suport o ajuda per superar el suïcidi d'una persona propera.

“De vegades, només poder parlar del suïcidi ja suposa un gran alleujament per a les persones en dol”, va explicar durant la trobada Morell. L'estigma, el tabú i els mites dificulten molt parlar sobre aquest tema, va apuntar. Des d'AFASIB ofereixen atenció telefònica i presencial i acompanyen les persones en dol per suïcidi segons els principis d'ajuda mútua, col·laborant amb les institucions per millorar l'assistència a les famílies i treballant en xarxa amb altres entitats.

També promouen espais públics de reflexió i sensibilització sobre la conducta suïcida i les seves conseqüències, bandejant mites. A més, orienten famílies, professionals del sector social i del sector educatiu en casos de conducta suïcida, amb atenció telefònica professional, tallers o grups d'ajuda mútua. Altres activitats de l'associació són els banys de bosc per a persones en dol o una cursa que organitzen cada any. Cal recordar, però, que AFASIB no és un recurs de continuïtat assistencial.

Aquesta reunió amb AFASIB va ser a iniciativa de la Comissió del COIBA per a la prevenció de la conducta suïcida. Se suma a la reunió mantinguda recentment amb la directora de l'Observatori de la Conducta Suïcida, Nicole Haber, i l'adhesió del COIBA a la Declaració Institucional del grup de Professionals en prevenció i postvenció del suïcidi (Papageno) en relació amb la necessitat d'un pla real per a l'abordatge i la prevenció de les conductes suïcides