Blog

El COIBA valora amb preocupació: les infermeres són la categoria professional sanitària que més agressions pateix a Balears

09:38 11 març en Notícia destacada, Notícies

Maria José Sastre: “Aquestes xifres són només una petita part del total, perquè la realitat és que molts professionals sanitaris no denuncien si l’agressió no és greu”

 

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) valora amb molta preocupació les darreres xifres d’agressions a professionals sanitaris durant el 2021 publicades pel Servei de Salut. En elles, queda clar que la categoria professional que més pateix aquestes agressions són les infermeres (143 casos), per davant de metges (133), administratius (102) i altres professionals.

“No podem acceptar ni tolerar cap agressió a cap professional que està a l’hospital o al centre de salut per atendre a la població i les seves necessitats de salut”, ha condemnat Maria José Sastre, presidenta del COIBA.

El cas de les infermeres “és especialment preocupant” no només per ser el col·lectiu professional que més agressions pateix, sinó perquè aquestes xifres són, segurament, molt inferiors a les reals.

“Les infermeres som professionals que estam contínuament en contacte amb el pacient, molt de temps, i en diferents situacions”, ha recordat Maria José Sastre. Això podria explicar en part l’elevat nombre d’agressions, fins i tot per davant del personal d’admissió, que lamentablement també pateix molt. Sastre ha assenyalat que “es poden entendre els nirvis i el cansament de la gent relacionats amb el temps d’espera, la càrrega assistencial o la manca de recursos, però no podem acceptar de cap manera que això derivi en males formes, insults o fins i tot agressions físiques”.

Aquestes xifres són, segurament, només una part de les agressions que es produeixen, ja que els professionals sovint no denuncien si els fets no són greus. “Moltes vegades, només es denuncia quan l’agressió és física, però hi ha moltes altres conductes susceptibles de violentar i intimidar al que les pateix, des del llenguatge ofensiu fins a conductes verbals o físiques amenaçadores, intimidatòries, abusives o -en general- irrespectuoses. que no es denuncien” recorda.

Des del COIBA insisteixen en que és necessari presentar denúncia davant qualsevol agressió, insult o falta de respecte. Per facilitar la interposició, el COIBA ha establert un mecanisme àgil de col·laboració amb la Policia Nacional, que permet al col·legiat o col·legiada presentar la denúncia únicament amb el número de col·legiat, sense haver de donar totes les dades.

“Aquest acord agilitzarà i facilitarà que les infermeres denunciïn, i ja serà el jutge o la jutgessa qui demani posteriorment al Col·legi la certificació de les dades d’aquest professional”, ha explicat Sastre.

El COIBA disposa també d’un protocol d’agressions, per donar suport a les infermeres que han patit una agressió, en una doble vessant. Per una banda, existeix una assessoria de suport psicoemocional en l’entorn laboral totalment gratuïta i confidencial. Per altra, en cas d’agressió, els serveis jurídics del COIBA acompanyen el col·legiat en el procediment judicial.