Blog

L’Associació Balear de Fibrosi Quística rep el premi a projectes socials del COIBA

18:24 14 març en Notícia destacada, Notícies

El projecte ajuda a les persones amb fibrosi quística convertir-se en pacients experts per realitzar el tractament de la seva malaltia de la forma més autònoma possible

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha fet entrega avui del premi de la II Convocatòria d’ajuts a projectes socials locals a l’Associació balear de fibrosi quística. El COIBA destinarà 5.000 euros al projecte “Educar és salut en Fibrosi Quística”, una iniciativa que ajudarà les persones amb aquesta malaltia a manejar-la de la forma més autònoma possible.

Amb aquests ajuts a projectes socials, el COIBA pretén col·laborar amb associacions de pacients i organitzacions sense ànim de lucre per impulsar iniciatives que contribueixin a millorar la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat i a prevenir l’aïllament i l’exclusió social. En aquest cas, el jurat, format per quatre infermeres externes al COIBA, ha elegit aquest projecte per la seva gran capacitat de millorar la vida dels participants.

El projecte “Educar és salut en Fibrosi Quística” ajuda a les persones amb aquesta malaltia a convertir-se en pacients experts que realitzin el tractament de la seva malaltia de la forma més autònoma possible. Durant deu mesos, els usuaris reben una formació i acompanyament que els permet avançar cap a l’autogestió, en la mesura del possible. Això implica, entre d’altres, dotar-los amb coneixements sobre drenatge autogen, teràpia inhalada i mesures d’higiene.

Cada persona usuària rep una sessió de formació setmanal, i es realitza tot un procés d’acompanyament i seguiment, amb l’objectiu de millorar la seva adherència al tractament. La metodologia preveu que l’equip professional pugui fer seguiment de forma permanent per avaluar els protocols de neteja, desinfecció, esterilització dels aparells de nebulització i inhalació. Aquest projecte posa gran èmfasi en la corresponsabilitat de les persones usuàries.

El gerent de l’Associació Balear Fibrosi Quística, Carlos Pons, ha explicat des de l’associació havien detectat la necessitat de promoure que les persones que tenen aquesta malaltia crònica -o qualsevol altra- la pugin manejar de forma autònoma, guanyant independència dels professionals. En aquest projecte “els professionals no executen les tècniques sinó que formen els pacients, perquè ells /es puguin aplicar aquestes tècniques a ca seva”. “Aquesta és una malaltia que requereix 14 sessions a la setmana, per tant no serviria de res que venguin aquí dos pics a la setmana i la resta no ho poguessin fer o no ho sabessin fer bé. Aquesta formació és bàsica perquè aquestes sessions a casa siguin productives”, apunta.

Per la seva part, la presidenta del COIBA, Maria José Sastre, ha destacat que “aquest projecte significa la millora de la salut de les persones, està basat en educació per la salut i va una mica més enllà que els altres, ja que vol que els pacients puguin ser més autònoms, i puguin fer auto maneig de la seva malaltia. Això significa que seran més independents i tindran millor qualitat de vida, tant ells com les seves famílies”, ha apuntat.

Ha recordat també el compromís del COIBA amb les associacions de pacients “coneixent les dificultats que tenen per obtenir ajudes i poder desenvolupar programes”. Així, el COIBA va decidir posar en marxa aquestes ajudes, a les quals s’han presentat enguany 14 projectes d’un alt nivell de qualitat, dins els àmbits d’atenció sociosanitària, de salut i benestar, ajuda a la infància, promoció de l’autonomia personal i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, i millora de la situació de les dones.

Accés al web de l'associació.