Blog

Les infermeres promouen hàbits saludables per a prevenir trastorns respiratoris del son que poden afectar seriosament la salut

10:27 17 març en Docus Respiratorias, Notícia destacada, Notícies

Horaris regulars, exercici físic durant el dia i evitar el consum d'alcohol abans d'anar a dormir són alguns dels consells per a protegir el son

 

Infermeres de la Comissió de Cures Respiratòries del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) recomanen adoptar hàbits de son saludables per a prevenir i evitar trastorns respiratoris com l'apnea obstructiva, que afecta aproximadament el 19% de la població i pot tenir serioses conseqüències per a la salut.

Coincidint amb la celebració, demà 18 de març, del Dia Mundial del Son, les infermeres recorden que existeixen molts trastorns del son, encara que la majoria d'ells es poden prevenir i donen bona resposta als tractaments. “Els trastorns del son tant en infants com en adults són molt freqüents i tenen una important repercussió en la salut”, explica Milagros Figueroa Cezar, coordinadora de la Comissió.

L'apnea obstructiva del son (AOS), per exemple, consisteix en el tancament total o parcial de la via aèria superior durant el son, ocasionant una interrupció de la respiració fins que es produeix un micro despertar que activa de nou la musculatura. Així, es dona una hipòxia intermitent i un son fragmentat. La AOS és un dels trastorns de somni més prevalents i s'estima que un 19% de la població general té un nombre d'apnees - hipoapnees per hora superior a 10. Les seves conseqüències van des de problemes cardiovasculars com la hipertensió arterial a efectes cerebrals, metabòlics, neuro-cognitius i amb un augment en el risc d'accidents de trànsit i laborals.

“És una malaltia que es pot prevenir i tractar mitjançant una combinació de tractament actiu indicat pel metge i canvis conductuals que poden ser abordats des de la consulta infermera”, apunta Figueroa.

Un dels tractaments més freqüents és l'ús de la CPAP (aparell que introdueix aire i estableix una pressió positiva continua en les vies respiratòries) El tractament CPAP és efectiu en la majoria dels casos, i la infermera té un paper importantíssim en la bona tolerància i compliment al tractament, ajudant els pacients a resoldre els problemes que puguin sorgir a l'inici d'aquest, moment crucial per al bon compliment.

D'altra banda, les infermeres de la Comissió proposen una sèrie d'hàbits de son i en general higiènic-dietètics que suposen un tractament eficaç i comprovat contra la malaltia. Destaquen, entre altres, mantenir un horari regular de son; assegurar un ambient adequat relaxat i sense renou; no ficar-se al llit si no s’està cansat; i evitar activitats com veure la televisió o jugar amb dispositius electrònics al llit. A més, proposen realitzar exercici físic regular durant el dia, evitar el consum d'alcohol 6 hores abans de ficar-se al llit, deixar de fumar i evitar sedants en la mesura que sigui possible.