Blog

El COIBA ja és Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers

12:12 04 maig en Notícia destacada, Notícies

Després d'anys de reivindicacions sobre la importància del llenguatge i la necessitat que el nom del col·legi representi les professionals, més enllà de la disciplina, el COIBA canvia el seu nom de “Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears” a “Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears”, després que el passat 14 d'abril el Butlletí Oficial de la Comunitat recollís aquesta modificació.
En paraules de la Presidenta del COIBA, María José Sastre, “aquest canvi suposa el compliment d'un dels objectius estratègics de la Junta de Govern actual que permet donar visibilitat a les infermeres, més enllà de la disciplina” i significa una fita històrica, ja que, amb aquesta modificació, el COIBA es converteix en la segona comunitat autònoma en materialitzar aquesta modificació, després de Catalunya. I és que, fins ara i per tradició dels diversos col·legis d'Espanya, el col·legi professional de Balears es denominava “d'Infermeria”, referint-se a la disciplina i no als professionals. De fet, aquesta és la denominació majoritària encara utilitzada a Espanya.
Cal ressaltar que, en altres àmbits, com la psicologia, l'economia o el dret, els col·legis professionals recullen als seus noms els títols dels professionals que exerceixen la disciplina, no la matèria en si mateixa.
L'ordre de les paraules tampoc és casual. El col·legi es diu “d'infermeres i infermers” atès que el 86% de les infermeres a Balears són dones.
Hay que recordar que, desde el COIBA, y también desde el Consejo Internacional de Enfermeras, defendemos que el término genérico femenino plural “enfermeras” incluye las mujeres y hombres que ejercen esta profesión. Aunque nuestra postura  es clara, no ha sido  posible registrar el nombre únicamente con “enfermeras” por motivos de normalización lingüística.