Blog

Jornada balear de lactància materna: més de cent comares i infermeres actualitzen els seus coneixements sobre possibles complicacions durant la lactància

09:40 07 octubre en Notícies, Notícies destacades

La ‘VIII Jornada balear de lactància materna’ organitzada pel COIBA, ha comptat amb diferents sessions que s'han pogut seguir simultàniament des de Mallorca, Menorca i Eivissa

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears ha celebrat la VIII Jornada balear de lactància materna (6 i 7 d'octubre), en la qual diverses comares, un fisioterapeuta, un infermer de neonatologia, una pediatra i una psicòloga han oferit ponències sobre possibles complicacions del procés de lactància i que pretén ser un punt de trobada, diàleg i aprenentatge entre professionals, mares, associacions i població en general.

Durant aquests dies, més de cent comares i infermeres han actualitzat els seus coneixements amb l'objectiu de garantir el millor tractament i acompanyament a les mares i el seu entorn durant algunes de les complicacions més habituals de l'alletament. Les sessions s'han seguit simultàniament des de Mallorca (Hospital d'Inca), Menorca (seu del Coiba) i Eivissa (UIB).

Seguint amb el lema de la Setmana Europea de la Lactància d'enguany, Impulsemos la Lactancia Materna: Apoyando y Educando, el principal objectiu d'aquesta 8ª edició ha estat promoure el coneixement de la realitat de l'alletament, un procés natural, però a vegades complex, i oferir formació específica al voltant dels aspectes menys visibles i coneguts per garantir el millor suport per part de les infermeres. La Jornada ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Balear de Comares, l'Associació Balear d'Alletament Matern ABAM, l'Hospital d'Inca i la UIB.

Un total de 8 experts en lactància han aportat coneixements des de diferents perspectives professionals, amb un enfocament multidisciplinari i que permet unir forces per promoure la lactància com un bé de salut pública i per ajudar a les mares en la seva realitat de criança.

  • Fisioteràpia en lactància materna; ingurgitació, abordatge clàssic i abordatge des de la fisioteràpia (José Luis García Morales, fisioterapeuta).
  • El deslletament (Thaïs Puig, psicòloga, assessora de Lactància i cofundadora d'ABAM Eivissa)
  • Presentació de l'eina Lip Out de valoració i tractament del segellament lingual (fisioterapeuta José L. Gª Morales)
  • Consulta de lactància materna difícil; experiència de 2 anys (Pediatra Helena Corral)
  • Presentació de l'Associació Balear d'Alletament Matern i la seva feina
  • Relactació i inducció de la lactància (Miquel Vanrell, infermer de neonatologia i IBCLC)
  • Lactància i sol perinatal (Comare i IBCLC Juan Antonio Rosa)
  • Presentació del banc de llet de Menorca (Comare i IBCLC Isabel Aragón)

 

La inauguració de la Jornada va comptar amb la vocal de comares de la Junta Directiva del COIBA, Araceli Navas; la presidenta de la Junta Insular d'Eivissa, Mónica Yern; i la secretària de la de Menorca, Purificación Luna; així com amb Antonia Ballesteros, sotsdirectora de Cures Assistencials de l'IB-Salut i Soledad Gallardo, gerent de l'Hospital Comarcal d'Inca, el lloc triat a Mallorca per acollir la Jornada.