Blog

“Les paraules que s’utilitzen per anomenar a les infermeres afecten al valor que se li dona a la nostra feina” (vídeo complet)

14:01 10 novembre en Notícies

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) va organitzar una trobada baix el nom “D’infermeres i de paraules” per reflexionar sobre la relació complexa de les infermeres i les paraules que s’utilitzen per anomenar-les, i com aquestes afecten al valor que dona la societat a la professió.

Per fer-ho, el Col·legi va comptar amb la infermera Núria Cuxart, professora col·laboradora a l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona (UB) i qui fou degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. Cuxart des de fa anys es centre en línies de treball relacionades amb l'ètica de la cura i en el llenguatge que identifica la cura infermera, i té una trajectòria molt reconeguda com experta en aquest tema.

L’entorn infermer sofreix una invisibilitat endèmica que també es fa palès en la mala utilització de paraules per referir-se a les infermeres o a la seva feina. A la sessió es va fer una revisió amb exemples reals del llenguatge que es sol fer servir, les conseqüències que comporta i les possibles accions per revertir-ho. “Les paraules que s’utilitzen per anomenar a les infermeres afecten al valor que li dona la societat a la nostra feina. La cura infermera és fonamental i les paraules han d’ajudar a facilitar l’exercici de la nostra feina, posant-lo en valor”, explicà Cuxart.

Com exemple de la mala utilització de paraules, va destacar la diferència de tracta entre una professió i altres i el fet que es digui ‘consulta mèdica’, però ‘consulta d’infermeria’, en lloc de ‘consulta infermera’; o ‘direcció mèdica’ i no ‘direcció infermera’.

Així mateix, Cuxart va proposar prioritzar la paraula “infermer o infermera” sobre altres menys precises com “personal d’infermeria”, perquè despersonalitzen. En aquest sentit, Maria José Sastre, presidenta del Col·legi, va explicar que el COIBA va ser la segona CCAA d’Espanya en passar de ser 'Col·legi Oficial d’Infermeria', a 'Col.legi Oficial d’Infermeres i Infermers'. “El canvi de nom i xerrades com aquesta, són una aposta per contribuir a fer-nos conscients de quines paraules ajuden a fer visibles a les infermeres i quines altres són discriminatòries, i inclús les dilueixen”, explicà la presidenta. Junt a ella, també introduí la trobada Rosamaría Alberdi, infermera, professora de la UIB i doctora honoris causa per la mateixa universitat.