Blog

La infermera Aina Huguet Torres obté el premi de la RAMIB a la millor recerca en l'àmbit infermer

10:44 26 gener en Notícies, Notícies destacades

Cada any, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers dels Illes Balears patrocina un dels premis atorgats per la RAMIB per promoure la recerca infermera

En el marc de la sessió inaugural del nou curs acadèmic 2023 de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears (RAMIB) celebrat el 24 de gener, la institució va atorgar el Premi RAMIB-COIBA a la millor recerca infermera a Aina Huguet Torres pel seu treball “Estudi de casos i controls per avaluar l'efecte de l'àmbit d'exposició i les mesures de protecció individual en el risc de transmissió del SARS-CoV-2”.

Segons explica Aina, l'objectiu de l'estudi és analitzar com es comportava la transmissió del SARS-CoV-2 en la Comunitat i quins eren els efectes dels àmbits d'exposició i les mesures de protecció en la seva transmissió. Una línia que va sorgir arrel del seu treball com a infermera rastrejadora en la central COVID, en veure que es manejava una gran quantitat d'informació que es podria utilitzar per optimitzar la tasca de rastreig d’aquestes professionals. “Amb aquest projecte es buscava aportar evidència en temps real que pogués ajudar a comprendre el comportament de la COVID-19 i fer un rastreig dinàmic ajustat a les situacions de més càrrega de rastreig”, explica.

Aina destaca que “amb la pròpia informació i dades amb els quals es treballa diàriament en la pràctica infermera, es pot fer recerca per a dinamitzar la nostra labor”. El seu propi aprenentatge ha estat aquest: “és una experiència molt enriquidora. Moltes vegades no ens adonem de tota la informació que manegem mentre treballem, informació que es pot utilitzar per a millorar el propi treball”.

La RAMIB en la seva sessió inaugural del curs, cada any reconeix el treball de recerca de diferents professionals de ciències de la salut. I el COIBA, en concret, patrocina el reconeixement esmentat que destaca i dona suport al millor treball de recerca liderat per una infermera. El catedràtic en Infermeria Miquel Bennasar, membre de la Junta del COIBA, assistí a l'esdeveniment per donar l'enhorabona a la infermera premiada. “El COIBA col·labora des de fa anys amb la RAMIB en la promoció de la recerca, especialment en l'àmbit de la recerca infermera”, explica Bennasar, qui l’any passat va rebre la medalla com ”Acadèmic corresponent nacional per elecció” de la RAMIB.

La trobada va comptar amb la ponència magistral “Disrupció endocrina, la pertorbació silenciosa de la nostra salut”, a càrrec de la Dra. i mèdica, Antònia Barceló Bennasar.