Blog

120 comares, infermeres i altres professionals sanitaris es formen per acompanyar i fomentar la lactància

15:54 05 octubre en docus-matronas, Esdeveniments COIBA, Notícies

Més de 120 comares, infermeres, altres professionals sanitaris i famílies s’'han format a la IX Jornada Balear de Lactància Materna organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) des de les seus de la UIB de Mallorca, Eivissa i Formentera, i de Menorca. L’objectiu d’aquesta jornada és formar a partir d’iniciatives d’èxit en el foment i l’acompanyament en la lactància tant a nivell individual com col·lectiu. L’organitzadora, comare i membre de la Comissió de Comares del COIBA Araceli Navas, ha insistit en el fet que la lactància materna protegeix tant als nadons com a les mares, per la qual cosa hauria de ser una prioritat de salut pública.

Per això aquesta jornada és un punt de trobada entre professionals, institucions i societat, i es centra en compartir iniciatives.“És important que els professionals sanitaris de referència per a les famílies, com són les comares i altres infermeres, a més de fer un bon acompanyament, també siguin impulsors d’iniciatives dins els hospitals i centres on treballen per fomentar-la i millorar la qualitat de l’atenció en general durant el procés”, ha explicat Navas, qui ha aprofitat per destacar que “es precisa un pla estratègic a nivell autonòmic per a conjuminar esforços i recursos”.

Al llarg del dia s'han succeït conferències i taules rodones a càrrec de més d’una desena d’experts sobre temes com les iniciatives per fomentar la lactància als hospitals i altres centres d’atenció sanitària, novetats a nivell de recerca, l’impacte de la violència obstètrica a la lactància i l’acompanyament davant alguns dificultats afegides. A més, a darrera hora de l’horabaixa un grup de mares expertes compartiran la seva experiència amb la inducció a la lactància en casos especials.

Les intervencions dels ponents s’han repartit entre les tres illes i s’han pogut seguir de manera simultània des de les seus de la UIB. Al programa destaquen experts d’arreu d’Espanya com Desirée Mena (infermera investigadora sobre lactància materna i violència obstètrica) o Alba Padró, escriptora de llibres com “Somos la Leche”, cofundadora LactApp i consultora IBCLC, que ha ofert una ponència sobre l’anquiloglòssia; així com Miguel Ángel Marín (neonatòleg i coordinador d’hospitals d’Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la lactancia). També s’han ofert una taula rodona amb infermeres on s’han exposat els projectes que s’estan duent a terme pel foment de l’alletament a alguns centres de referència de Mallorca, Menorca i Pitiüses.

La Jornada ha estat co-organitzada pel COIBA, el matrón Manuel Rego i l'infermer Miquel Vanrell. I ha comptat també amb la col·laboració de l’Associació Balear de Comares, Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB i l’Associació Balear d’Alletament Matern. Per a la inauguració, la presidenta del COIBA, Maria José Sastre; la organitzadora, Araceli Navas; i les presidentes de les juntes insulars, Mònica Yern (Eivissa i Formentera) i Purificación Luna (Menorca), han estat acompanyades per la directora general de Salut Pública, Elena Esteban; i la degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, Cristina Moreno.