Blog

Presentació i col·loqui del llibre “La estética del cuidado” de Jesús Monge (vídeo complet)

13:13 11 octubre en Notícies

Aquest dimarts 10 d'octubre, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers dels Illes Balears (COIBA) ha acollit a la seva seu de Palma la presentació del llibre “La estética del ciudado” de l'infermer Jesús Monge, doctor en Infermeria, vocal del Comitè d'Ètica Assistencial de les Illes Balears a proposta del Col·legi i professor d'Educació i Promoció de la Salut de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB.

"La estética del cuidado" és la segona obra de Monge i, segons ha explicat, és una invitació a agitar la raó de les persones implicades en el procés de cura de la població i a reflexionar en com hem d'afrontar una relació en un context de salut-malaltia perquè sigui humanament satisfactòria. La cura és un procés i mecanisme complex que implica moltes persones (sanitaris, equips multidisciplinaris, pacients, entorn, coordinació, gestió, polítiques sanitàries, pressupostos, recerca, etc). A més, l'atenció sanitària i la pràctica clínica es veuen afectades per múltiples factors com la falta d'habilitats de comunicació, els constants replantejaments ètics i els problemes derivats de la gestió i la falta de recursos. “La estètica del cuidado” és una nova proposta de model de cura que cerca eixamplar la mirada cap a tot això per a aconseguir una profunda transformació de la forma i fons del model que doni lloc a una cura més humana, integral i ètica.

Per aprofundir més en aquesta proposta, l'autor ha estat acompanyat en un col·loqui per:
Cristina Moreno. . Professora d'Ètica professional a la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, doctora en Filosofia i membre de la Comissió Deontològica del COIBA.
José Antonio Salinas. Professor d'Ètica de la Facultat de Medicina de la UIB. Vocal del Comitè d'Ètica Assistencial de les Illes Balears
Ignacio Casas. Gerent de l'Hospital de Manacor
– Moderador: Pedro R. Martín,coordinador de la Comissió Deontològica del COIBA

Podeu veure la sessió completa al vídeo que trobareu a l’inici d’aquesta notícia. En ella s'han compartit reflexions i punts de vista diferents i molt interessants. Tal com ha conclòs el coordinador de la Comissió Deontològica del COIBA: amb aquesta taula rodona s'ha incidit en una via de reflexió que esperem els assistents s'emportin a la seva pràctica diària. Perquè, com ha afegit el Monge, les infermeres juguen un paper determinant en aquesta humanització del model: no sols des de l'assistència, estant al costat del pacient, les famílies i els equips multidisciplinaris; també han de liderar el canvi des de la gestió, on es proveeixen dels recursos per a contribuir al fet que el model sigui el més digne possible; i des de la recerca i la docència, donant eines per tal que altres professionals en la seva pràctica diària puguin avançar en aquesta direcció.