Blog

Soledad Gallardo i Miquel Bennasar, nomenades millor gestora i investigadora en els Premios Nacionales de Enfermería

12:11 25 octubre en Notícia destacada, Notícies

Les dues candidatures van ser proposades pel COIBA i han estat elegits per votació popular en línia entre 25 finalistes infermeres de tota Espanya

Les col·legiades Soledad Gallardo i Miquel Bennasar han estat guanyadores dels I Premios Nacionales de Enfermería en la categoria de gestió i de recerca respectivament, dins de la primera edició d'uns guardons a escala nacional convocats pel Consejo General de Enfermería. Aquests premis reconeixen l'activitat professional en l'àmbit assistencial, gestor, docent i investigador, a més de la contribució de trajectòries professionals remarcables. Amb un total de cinc categories dirigides a infermeres, dues van recaure en professionals de Balears.

Els guanyadors, que es van anunciar ahir en un acte a Madrid, han estat elegits per votació popular online entre els 25 finalistes infermers que van ser seleccionats per un jurat després de valorar les més de 100 candidatures rebudes. Cada col·legi professional d'Espanya podia presentar candidats, i totes dues professionals van ser les propostes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA). Els premis comptaven amb 5 categories dirigides en infermeres (àmbit assistencial, gestor, docent, investigador i a tota una trajectòria professional) i una sisena per a la persona aliena a la professió que més ha potenciat la labor infermera. En total es van registrar més de 36.000 vots.

“Tenim grans infermeres a Balears i sempre és una gran notícia que es reconegui la seva labor, especialment en àmbits menys visibles des dels quals també cuidem de la salut de la població, com és la gestió i la recerca”, ha celebrat la presidenta del COIBA, Maria José Sastre, qui va acompanyar a l'acte als dos col·legiats. Per a la representant de les infermeres de les Illes Balears és una celebració i orgull doble: “Amb aquests premis, una vegada més, es demostra que en la nostra CCAA tenim infermeres amb la formació, l'experiència i el coneixement necessari per a gestionar i liderar de manera excel·lent, com és el cas de Soledad. I també és una prova més de la destacable contribució de les infermeres d'aquesta comunitat a la recerca en salut tant nacional com internacional, on Miquel és, sens dubte, un referent per a totes nosaltres”.

Miquel Bennasar

El Dr. Miguel Bennasar és el primer infermer a aconseguir la fita històrica de ser catedràtic d'universitat de l'àrea d'Infermeria de les Illes Balears, a més de ser un dels catedràtics més joves d'Espanya, la qual cosa posa en evidència la seva magnífica trajectòria professional i investigadora. Té una àmplia experiència en lideratge de la recerca i destaca amb el seu compromís i defensa de la professió infermera.

És investigador principal del grup de recerca en Salut Global i Estils de Vida, un grup de recerca consolidat i competitiu de l'Institut de Recerca Sanitària dels Illes Balears (IdISBa) i ha estat director del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears. Actualment, és membre de la Comissió de Recerca de la UIB i coordina el programa de doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària.

També destaca pel seu foment de la recerca infermera des de diferents institucions. Col·labora de manera activa com a membre de Comissió de Recerca del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers dels Illes Balears (COIBA), des d'on ha potenciat la recerca infermera entre les professionals de les Illes Balears creant la primera beca predoctoral Florence Nightingale, convocatòries de projectes de recerca, així com de difusió i transferència dels resultats de recerca.

Posseeix nombroses publicacions en revistes científiques d'impacte, és investigador principal en projectes de recerca competitius d’Instituto Carlos III i membre del Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP). En 2021 va ser nomenat Acadèmic corresponent nacional per elecció de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears (RAMIB). Ha estat membre del Comitè d'Ètica de la Recerca de les Illes Balears (CEI-IB) durant 10 anys i membre de la comissió de contractació i del Consell Social de la UIB.

Soledad Gallardo

Soledad Gallardo ostenta la fita d'haver estat la primera infermera nomenada gerent d'un hospital de les Illes Balears. Després de vuit anys en la gerència de l'Hospital Comarcal d'Inca, actualment ha passat a ser gerent de l'Hospital Universitari Son Llàtzer.

La seva trajectòria professional s'ha centrat en la gestió en l'àmbit de la salut, amb especial interès en la societat del coneixement i la comunicació 2.0/3.0. Al llarg de la seva trajectòria ha destacat per les seves habilitats en la dinamització i motivació d'equips amb una gran visió en el desenvolupament estratègic de projectes. Les persones que treballen amb ella destaquen la seva capacitat d'adaptació i la transversalitat en la seva gestió, perseguint en tot moment l'excel·lència en la qualitat assistencial.

A més, ha mostrat gran compromís amb la cooperació internacional desenvolupant diferents projectes en països com Burundi, Nicaragua o Gàmbia i en l'actualitat col·labora ocasionalment en l'anàlisi de viabilitat de diversos projectes, des de la perspectiva social i cultural. En l'actualitat segueix molt implicada en l'apoderament de les dones als països en vies de desenvolupament.

Gallardo es va iniciar en la gestió com a supervisora de la unitat de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Son Dureta, on també va ser adjunta de l'Àrea de Qualitat i directora de l'Àrea de Gestió Clínica d'Hospitalització. Va ser subdirectora d'Infermeria durant el procés de reconversió a centre Sociosanitari de GESMA, on va passar a ser directora d'Infermeria. També ha estat responsable tècnica del Centre Coordinador de Pal·liatius de les Illes Balears.

En l'àmbit de la docència col·labora en diferents màsters relacionats amb la gestió com el Màster en Direcció i Lideratge de Sistemes de Salut (UIB), o el Diploma d'Especialització en Gestió Clínica d'Infermeria de l'Escola Nacional de Sanitat/UNED, entre altres.