Blog

“Taller de periodisme responsable: com informar sobre el suïcidi”, amb el periodista Guillermo Córdoba

08:57 27 octubre en Docus Prevenció Suïcidi, Esdeveniments COIBA, Notícies

AFASIB, 3 Salut Mental i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears, organitzen aquesta formació teòrica-pràctica dirigida a periodistes de mitjans de comunicació, de gabinets de premsa i a estudiants

 

Imprescindible inscripció prèvia por limitación de aforo rellenando este formulario: infermeriabalear.com/inscripcion-taller-periodismo-responsable/ 

 

El periodista especialitzat en el tractament informatiu del suïcidi i coordinador del projecte Periodisme Responsable de l'associació Papageno, Guillermo Córdoba, realitzarà el dissabte 11 de novembre un taller formatiu gratuït dirigit a periodistes de mitjans de comunicació, gabinets de premsa i estudiants de periodisme sobre com informar del suïcidi. Aquesta formació està organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA), i per l'Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi IIles Balears (AFASIB) i 3 Salut Mental, en el marc del programa (des)Integrades, posat en marxa per aquestes dues darreres entitats en 2023.

El suïcidi ha viscut durant segles immers en el tabú, l'estigma i el silenci, unes característiques que ha començat a perdre en els últims anys. Per això, és el moment d'aprendre com donar visibilitat de manera constructiva a aquest greu problema social. Informar del suïcidi és una de les mesures més efectives de prevenció, però no tot val. No totes les maneres d'informar del suïcidi en els mitjans de comunicació serveixen amb aquest objectiu. De fet, els detalls i la simplificació poden provocar un efecte contagi en persones vulnerables. D'altra banda, el context, el rigor, la responsabilitat i el respecte ajuden a donar visibilitat al problema i a salvar vides, un objectiu que els assistents coneixeran en aquest taller amb atenció als mitjans de premsa escrita, audiovisuals i a les xarxes socials.

Serà un taller teoricopràctic en el qual es tractaran les següents temàtiques: context, efectes Werther i Papageno, principals recomanacions, anàlisis de quan un suïcidi és notícia i ús adequat d'imatges i fotografies.

La inscripció és totalment gratuïta i el termini per apuntar-se és fins al 8 de novembre.

  • Títol: Taller de periodisme responsable: com informar sobre el suïcidi
  • Dirigit a: periodistes de mitjans de comunicació, gabinets de premsa i estudiants de periodisme
  • Docent: Guillermo Córdoba Santos, periodista especialitzat en el tractament informatiu del suïcidi i membre de Papageno, Asociación de Profesionales en Prevención y Postvención del Suicidio
  • Objectiu: conèixer les pautes i els recursos disponibles per poder comunicar el suïcidi de la millor forma des dels diferents mitjans de comunicació actuals
  • Contingut: context, efectes Werther i Papageno, principals recomanacions, anàlisis de quan un suïcidi és notícia i ús adequat d'imatges i fotografies.
  • Data: dissabte 11 de novembre
  • Hora: 10:00 – 13:00 h
  • Lloc: Seu del COIBA de Palma, C/ Almirall Gravina, 1
  • Imprescindible inscripció prèvia per limitació d’aforament emplenant aquest formulari (hasta el 8 de noviembre): infermeriabalear.com/inscripcion-taller-periodismo-responsable/ 

Aquest taller compta també amb la col·laboració del Sindicat de Periodistes de les Illes Baleares, de la Associació de Periodistes de les Illes Balears i de Papageno.

Guillermo Córdoba, coordinador del projecte Periodismo ResponsabledePapageno

Periodista especialitzat en el tractament informatiu del suïcidi als mitjans de comunicació i coordinador del projecte Periodismo Responsable de l’Asociación Papageno (Asociación de Profesionales en Prevención y Posvención del Suicidio). Papageno és una associació no lucrativa formada per professionals de contrastada experiència que cerca promoure la feina multidisciplinari i multinivell de tots els agents implicats en la prevenció i postvenció del suïcidi.