Blog

Conferència "Cuidar: una necessitat que requereix respostes de tota la societat" amb Dolors Comas d'Argemir

13:33 07 novembre en Esdeveniments COIBA, Notícies, Notícies destacades

Sessió organitzada per l’Associació Mans a les Mans, COIBA i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB en la qual es reflexionarà sobre com abordar els desafiaments actuals en aquest camp crucial

 

L’Associació Mans a les Mans (Associació de persones cuidadores de Mallorca), el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB proposen una activitat enriquidora tant per a socis i col·legiades com per a altres professionals. Dolors Comas d'Argemir, catedràtica d'Antropologia Social i Cultural, estarà a Palma per a oferir la conferència "Cuidar: una necessitat que requereix respostes de tota la societat", en la qual brindarà idees valuoses sobre com abordar els desafiaments actuals en el camp de la cura. Serà el 21 de novembre a les 18h en l'Edifici Guillem Cifre de la UIB.

Context i objectius de la sessió:

Els canvis socials de les últimes dècades han fet que el paradigma de la cura de les persones en situació de dependència, que abans duien a terme les dones, normalment de manera gratuïta, hagi sofert modificacions rellevants en la seva dinàmica: les dones estan incorporades gairebé íntegrament en el món laboral i l’esperança de vida i la cronicitat de les malalties han augmentat, desafiant així la base sobre la qual es construïa aquesta tasca. Davant aquest repte es plantegen moltes preguntes i dicotomies, i Dolors Comas d’Argemir Cendra, catedràtica d'Antropologia Social i Cultural, és una de les poques persones que pot tenir les respostes. La Dra Comas d’Argemir ha dedicat la major part de la seva recerca al gènere, la justícia social, treballs – pagats i no pagats – de les dones, canvis en la família, l'atenció a la dependència i a les polítiques públiques.

Aquesta conferència, organitzada en el marc del Dia del Cuidador (5 de novembre), és una oportunitat única per a ampliar coneixements de la mà d'una investigadora experta en aquest camp. Una sessió oberta que pretén ampliar la perspectiva actual i futura de la cura, repassant les seves bases antropològiques i culturals. També es proposa com un punt de diàleg entre els professionals i les persones cuidadores.

Ponent: Dra Dolors Comas d’Argemir Ceniza

Va ser fundadora de l’Institut Català d’Antropologia (1978) i introductora dels estudis d'Antropologia a la UB i a la URV. La seva contribució és indiscutible en qüestions relacionades amb les dones, el gènere i les desigualtats socials. Va ser una de les primeres persones a plantejar el tema de la cura a Espanya en els seus estudis. Destaquen els seus llibres ‘Vides de dona’ (1990) y “Trabajo, género,y cultura»(1995)”, i entre les seves publicacions hi ha títols com “El cuidado de mayores y dependientes: avanzando hacia la igualdad de género y la justicia social”, o “Cuidados y derechos. El avance hacia la democratización de los cuidados”A més, va ser diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, des d'on va establir ponts entre la reflexió acadèmica i la intervenció social. Actualment, imparteix cursos, conferències i seminaris en diferents universitats espanyoles i estrangeres i ha estat visiting scholar a Goldsmiths’ College i Birkbeck College, de la University of London.

Més detalls:

  • Data i hora: 21 de novembre, 18h
  • Lloc: Edifici Guillem Cifre de la UIB – sala Magna
  • Entrada lliure
  • Solicitada acreditación CFC. Si estàs interessada a obtenir el certificat, emplena AQUÍ el formulari.