Blog

Informar correctament sobre el suïcidi salva vides

15:28 13 novembre en Docus Prevenció Suïcidi, Notícia destacada, Notícies

Guillermo Córdoba, periodista especialitzat en el tractament informatiu del suïcidi i coordinador del projecte Periodisme Responsable de l'associació Papageno, ha impartit avui un taller formatiu gratuït sobre com informar del suïcidi dirigit a periodistes de mitjans de comunicació, gabinets de premsa i estudiants de periodisme. Han organitzat aquesta formació el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA), l'Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi IIles Balears (AFASIB) i 3 Salut Mental.

El suïcidi ha viscut durant segles immers en el tabú, l'estigma i el silenci, unes característiques que ha començat a perdre en els últims anys. Per això, és el moment d'aprendre com donar visibilitat de manera constructiva a aquest greu problema social. Informar del suïcidi és una de les mesures més efectives de prevenció, però no tot val. No totes les maneres d'informar del suïcidi en els mitjans de comunicació serveixen amb aquest objectiu. De fet, els detalls i la simplificació poden provocar un efecte contagi en persones vulnerables. D'altra banda, el context, el rigor, la responsabilitat i el respecte ajuden a donar visibilitat al problema i a salvar vides, un objectiu que els assistents han treballat en aquest taller amb atenció als mitjans de premsa escrita i audiovisuals.

Ha estat un taller teoricopràctic en el qual s’han tractat les següents temàtiques: context, efectes Werther i Papageno, principals recomanacions, anàlisis de quan un suïcidi és notícia i ús adequat d'imatges i fotografies.

Hi han participat també Susana Ara, representant de la Comissió de Prevenció de la Conducta Suïcida del COIBA; Judith Arnau, coordinadora del programa (des)Integrades, i Mateu Palmer, psicòleg general sanitari.

Aquest taller celebrat al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de les Illes Balears (COIBA) s’emmarca en el programa (des)Integrades per a la prevenció i postvenció de la conducta suïcida que duen a terme Afasib i 3 Salut Mental i que compta amb el finançament de la conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears a càrrec de l'assignació del 0,7 % de l'IRPF. Han col·laborat el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, l’Associació de Periodistes de les Illes Balears i l’associació Papageno.