Blog

Xerrada amb les autores de "Enfermeras Invisibles": homenatge a grans infermeres que van canviar el món

15:29 29 novembre en Notícies, Notícies destacades

El COIBA va convidar a les autores del llibre “Enfermeras Invisibles” (Plan B, 2021), Vanessa Ibáñez i Olga Navarro, per a oferir el passat 21 de novembre una xerrada a Drac Magic sobre les causes i conseqüències de la poca visibilitat de les infermeres al llarg de la història. Durant la trobada es va aprofundir en el pes que ha tingut en aquesta invisibilitat el fet de ser una professió feminitzada. Però no sols es va mirar al passat, també es van aportar interessants propostes i estratègies a l'abast de totes les infermeres i de la població en general per a continuar superant dia a dia aquesta infravaloració heretada a la qual està sotmès la professió.

“Enfermeras Invisibles” es presenta com una obra il·lustrada i pedagògica que pretén donar a conèixer a aquelles infermeres que, per la seva professió i la seva condició de dona, van ser apartades dels llibres d'Història o no han rebut el reconeixement que mereixia la seva aportació a la ciència, a la societat i a la Infermeria com a disciplina. Un recorregut històric en el qual descobrir a més d'una dotzena d'infermeres i les seves importants aportacions, les quals van tenir un enorme impacte en el procés de salut de la població i van canviar la vida a moltes persones.

A través d'històries com les d'Elvira López Mourin, Elise Sorensen, Letitia Mumford o Rosamaría Alberdi en la xerrada es va reflexionar sobre la poca visibilitat històrica de l'aportació real de les infermeres en el procés de salut de la població tant a títol individual per als ciutadans com a nivell de salut pública. Per a fer-ho, les autores del llibre van estar acompanyades de Rosamaría Alberdi, infermera referent de Balears i l'única contemporània de les “inventores, invencibles, increïbles” que presenta el llibre. Alberdi va fer història en convertir-se en la primera infermera espanyola investida doctora honoris causa. A més, en la trobada també les va acompanyar la vicepresidenta del COIBA, Concha Zaforteza.

El libro “Enfermeras Invisibles”, una obra il·lustradai pedagògica

“Qui va ser la infermera que va salvar la vida de dos mil cinc-cents nins i nines jueus del gueto de Varsòvia? Quina és la història de la dona que va inventar i va patentar la xeringa que es pot utilitzar amb una sola mà? O la que va dissenyar el portabebés i la motxilla d'oxigen portàtil? Coneixes la història de la dona que va encapçalar la primera campanya mundial de vacunació?“Enfermeras Invisibles” (Plan B, 2021)

“Enfermeras Invisibles” (Pla B, 2021) és un llibre il·lustrat (il·lustradora Irene Bofill) iniciativa de les infermeres investigadores i docents de la Universitat de València, Olga Navarro i Vanessa Ibáñez. Es tracta d'una eina pedagògica, especialment dirigida a nins i nines per a donar a conèixer les aportacions d'infermeres gairebé desconegudes. Investigant per a una ponència sobre emprenedoria en infermeria, Olga va descobrir a grans referents de la ciència de les cures que no figuraven en els llibres d'història de la infermeria. Juntament amb Vanessa van decidir iniciar una àrdua recerca que es va materialitzar amb aquest llibre, que obre la porta a aquestes històries amb una qualitat científica excepcional i gran rigor històric.