Blog

El COIBA considera necessari recuperar l’obligatorietat de mascaretes en centres sanitaris i residències

10:07 09 gener en Notícia destacada, Notícies

Compartim en posicionament del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) sobre, entre altres qüestions, la recuperació de l'obligatorietat de les mascaretes en els centres sanitaris i residències:

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) considera que la recuperació de l’obligatorietat de les mascaretes a centres sanitaris i residències és una mesura necessària, tal com ha proposat el Ministeri de Sanitat al Consell Interterritorial del SNS.

La situació actual requereix aquesta i altres mesures per a alentir els contagis i evitar que empitjori la situació de sobrecàrrega actual, la qual té un doble impacte sobre la salut de la població. D'una banda, la mascareta és una mesura necessària per a protegir a les persones més vulnerables i als propis sanitaris. Per altra banda, reduir els contagis ajudaria a reduir la pressió assistencial actual i l'augment de les baixes de les pròpies infermeres, que estan sobrecarregant els centres i als professionals, i això repercuteix en l’atenció.

Des del Col·legi també es recorda que la vacuna no té efecte immediat, per la qual cosa es requereixen també altres mesures d'efecte i protecció directa, com l'ús de la mascareta i recordar la importància de la higiene de mans. Així mateix, davant l'anunci de la vacunació sense cita, també es recalca la necessitat de reforçar els equips d'atenció primària perquè es pugui assumir sense detriment d'altres funcions que són també prioritàries per a la salut de les persones com és l'atenció als pacients crònics.

Les infermeres de Balears demanen que no s'oblidi tot el que s’ha après, i recorden que la prudència i la responsabilitat demostrades aquests anys són clau per a protegir els més vulnerables. En aquest sentit, des de l’òrgan col·legial també s’afirma que s’hauria de prendre en consideració la proposta del Ministeri de Sanitat sobre l'autodeclaració responsable de les baixes els primers dies per a descongestionar la atenció primària.