Blog

Les infermeres alerten que pateixen més del doble d’agressions que fa dos anys i reclamen més prevenció i formació

14:29 23 gener en Notícia destacada, Notícies
El COIBA té a disposició de totes les infermeres i infermers de Balears un protocol d’agressions amb suport psicoemocional i jurídic AQUÍ

 

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) manifesta la seva “màxima preocupació” davant l’alarmant augment d’agressions a professionals sanitaris i proposa que es prenguin més mesures de prevenció a l’entorn laboral, i de formació i suport als professionals, així com el desenvolupament de campanyes de conscienciació dirigides a la societat.

Segons les dades del Servei de Salut de les Illes Balears que s’han conegut avui, durant l’any 2023 les infermeres a les Illes Balears patiren més del doble d’agressions que fa dos anys. El col·lectiu continua sent la categoria professional sanitària que rep més atacs (369), d’un total de 1.117, mentre que l’any 2022 es registraren 268 casos d’agressions a infermeres, i el 2021 foren 143 casos.

La presidenta del COIBA, María José Sastre, ha manifestat la “màxima preocupació” del col·lectiu davant aquesta tendència creixent i ha advertit, a més, que “aquestes xifres són tan sols una petita part del total, perquè la realitat és que molts professionals sanitaris en moltes ocasions no denuncien”. Sastre ha demanat “no normalitzar aquest increment d’agressions” als professionals sanitaris i ha recordat la importància de denunciar “per a donar visibilitat a la magnitud d’aquest problema i aconseguir una major conscienciació”.

Des del COIBA es proposa reforçar i accelerar les mesures amb impacte directe en els llocs de feina, el suport als professionals i la prevenció a l’entorn laboral: formacions, més mesures preventives, protocols d'actuació de caràcter legal i guies d'actuació per a la prevenció i gestió, així com seguir reforçant l’accessibilitat de la figura de l’interlocutor policial sanitari i millorar les condicions de seguretat dels centres sanitaris.

Així mateix, el COIBA considera necessari dur a terme campanyes de conscienciació i informació dirigides a la societat. “Les conductes violentes, tot i ser injustificades, tenen una etiologia multifactorial que cal desengranar per aconseguir dissenyar actuacions de prevenció efectives”, ha afegit Maria José Sastre, assenyalant sobre això les expectatives no realistes dels usuaris, manca d’educació sanitària, manca de valoració dels professionals de la sanitat i desconeixement de la seva feina, creixement general de la violència social, i dèficits del mateix sistema sanitari (manca d’accessibilitat, les llistes d’espera, etc.). A més, les agressions a professionals de l’àmbit sanitari, es recorda des de l’òrgan col·legial, són una problemàtica que a més d’afectar els professionals en si, a llarg termini té un impacte global en termes de cost, eficiència i efectivitat en els sistemes de salut i, per tant, en la qualitat assistencial.

El COIBA té a disposició de totes les infermeres i infermers de Balears un protocol d’agressions amb suport des de dos vessants: assessoria psicoemocional i suport dels serveis jurídics del COIBA. Aquest protocol, a més, pretén facilitar i potenciar la notificació, així com poder crear un registre col·legial d’agressions pel seu seguiment i l’adopció d’estratègies. Per altra banda, als llocs de feina, el procés actualment s’ha facilitat molt gràcies a la figura de l’interlocutor policial sanitari.

La participació de totes les administracions públiques és imprescindible per aconseguir implantar un major nivell de conscienciació i sensibilització entre la societat, les institucions i els professionals. Les conselleries de salut autonòmiques, amb la implicació dels col·legis professionals, han implementat plans de prevenció i registres, formacions i campanyes de sensibilització, però queda encara recorregut i feina a fer, s’insisteix des del COIBA.

En aquest enllaç (AQUÍ) podreu trobar el protocol d'agressions