Blog

L’associació ELA Balears rep el IV Premi COIBA a Projectes Socials pel programa “Cura al cuidador/a”

14:31 28 febrer en Notícia destacada, Notícies

D’entre les 12 iniciatives presentades a la 4a convocatòria d AjutsCOIBA a Projectes socials, es destinarà l’ajuda de 5000€ a posar en marxa aquest programa formatiu per a familiars i cuidadors/es de persones afectades per ELA

 

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) ha atorgat el ‘IV Premi COIBA a Projectes socials’ al projecte “Cura al cuidador/a” de l’associació ELA Balears, un proposta de programa formatiu dirigit a familiars i cuidadors/es de persones afectades per ELA, una malaltia que arriba de cop i envoltada de molt desconeixement.

 En un petit acte a les oficines d’ELA Balears, la presidenta del COIBA, Maria José Sastre, ha fet entrega de l’ajuda de 5000€ a la presidenta de l’entitat, Cati Rigo; una ajuda que permetrà posar en marxa aquests tallers formatius per a oferir els coneixements bàsics sobre aquesta malaltia a les persones cuidadores. La presidenta d’ELA Balears ha explicat que és una iniciativa que dona resposta a les necessitats detectades en els socis i sòcies de l’associació: "en la gran majoria dels casos hi ha un membre de la família, normalment dona, que s'encarrega del rol de cuidadora principal. Són persones que han de tenir cura de sobte d'una persona afectada d'ELA, amb totes les seves complicacions i les cures molt expertes que requereix, sense tenir coneixement previ i, fins i tot, en moltíssimes ocasions, sense haver sentit mai la paraula ELA”.

Per part seva, la presidenta de Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears, Maria José Sastre, ha destacat que aquest projecte “a més de la seva qualitat en quant a la metodologia plantejada, posa l’èmfasi en tenir cura dels qui tenen cura, un col·lectiu invisibilitat i un assumpte que moltes vegades queda pendent”. Sobre això ha afegit que “les persones cuidadores requereixen d’un suport integral i aquest programa els dona un espai d’aprenentatge i de contacte amb iguals, per fer front a una malaltia com l’ELA, encara molt desconeguda i davant la qual es troben amb pocs recursos”.

D’entre les 12 presentades a la convocatòria, el COIBA ha atorgat l’ajuda a aquesta iniciativa pel seu doble objectiu: per una banda, dotar de coneixements bàsics i suficients a les persones que tenen cura d’un familiar afectat per ELA, i per l’altra, contribuir a donar qualitat de vida a l'afectat d'ELA per tal que pugui estar en les millors condicions i, sempre que vulgui, estar en un entorn domiciliari de qualitat. En concret, el programa d’ELA Balears planteja tallers impartits per un equip multidisciplinari i contempla el suport de voluntaris per tal de cobrir la cura de la persona durant les hores de formació del cuidador/a.

Ajudes COIBA a Projectes Socials

Les ‘Ajudes COIBA a Projectes socials’, que han arribat ja a la 4a edició, cerquen donar suport any rere any a iniciatives d'organitzacions sense ànim de lucre que contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat i a prevenir l'aïllament i l'exclusió social. En aquesta quarta convocatòria un total de 12 entitats havien presentat els seus projectes, tots de gran qualitat i amb potencial contribució dins els àmbits que contemplen aquestes ajudes: atenció sociosanitària, de salut i benestar, ajuda a la infància, promoció de l’autonomia personal i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, i millora de la situació de les dones.