Blog

COIBA: “Urgeix més prevenció i conscienciació davant l’augment d’agressions a infermeres”

15:41 11 març en Notícies, Notícies destacades
  • El COIBA reclama més formació específica que ofereixi eines als professionals per a poder gestionar els conflictes i recorda que una agressió té impacte sobre el professional, però també sobre el sistema i l’atenció que rep la població.

 

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) mostra la seva preocupació davant el constant augment d’agressions a infermeres. L’òrgan col·legial que representa a les més de 7300 infermeres que exerceixen a les Balears, demana a totes les institucions pertinents que s’augmentin les accions de prevenció de manera urgent, tant per assegurar la protecció dels professionals mentre exerceixen la seva feina com per a aconseguir una major conscienciació de la ciutadania.

En el marc del Dia europeu contra les agressions a professionals sanitaris que es commemora del 12 de març,el COIBA recorda que, segons les dades registrades pel Servei de Salut de les Illes Balears, durant l’any 2023 les infermeres a les Illes Balears patiren més del doble d’agressions que fa dos anys: 369 denúncies a 2023, mentre que l’any 2022 es registraren 268 casos, i el 2021 foren 143 casos. Unes dades, que són la punta de l’iceberg, perquè únicament mostren els casos que han estat denunciats i que ocorren en centres públics.

En aquest sentit, el COIBA demana reforçar les mesures de prevenció i protecció dins l’entorn laboral, i oferir més formació per a dotar a les infermeres de més eines per a la gestió de conflictes, amb especial atenció als àmbits amb major incidència. També es considera necessari dur a terme campanyes de conscienciació cap a la ciutadania i millorar la percepció i el respecte cap als professionals. A més de les accions centrades en l’acompanyament als professionals víctimes d’agressions, ara “urgeix centrar-se també a dur a terme accions de prevenció reals per aconseguir no haver d’arribar a necessitar activar aquests protocols”, ha reclamat Rosa González, vocal d’Infermeria del Treball del COIBA. La vocal ha explicat que “cal protegir als professionals amb més mesures de prevenció, així com recordar als ciutadans la importància de tenir cura dels qui tenen cura de la seva salut i insistir en el fet que una agressió té un impacte molt més profund i en cadena del que sembla: impacte sobre el professional, sobre els sistemes de salut en termes de cost, eficiència i efectivitat i, al final, sobre l’atenció als ciutadans”, ha explicat.

El COIBA està a disposició de les infermeres, les quals poden notificar l’agressió al col·legi, que els ofereix assessoria jurídica i psicoemocional totalment gratuïta. Aquest suport és part del protocol d'agressions del COIBA, el qual també preten facilitar la creació d'un registre a nivell col·legial que permeti dissenyar estratègies de prevenció. Des del COIBA també es demana no normalitzar les agressions i denunciar sempre per a donar visibilitat a la magnitud d’aquest problema i aconseguir una major conscienciació. Així mateix, també es demana a les institucions i centres sanitaris, tant públics com privats, que insisteixin a donar a conèixer a tots els seus treballadors els mecanismes de denuncia amb els quals es compti als llocs de feina. En el cas del Servei de Salut es tracta de NIRA, i les institucions privades tenen cada una els seus procediments.

Les infermeres de Balears tenen a la seva disposició el protocol d'agressions del COIBA amb suport psicoemocional i jurídic: el podeu consultar AQUÍ