Blog

El COIBA celebra que s’avanci amb les mesures antitabac i demana que no es doni ni una passa enrere més

16:25 05 abril en Notícies, Notícies destacades

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) considera molt necessari avançar en la prevenció i control del tabaquisme i lamenta que la Conselleria de Salut de les Illes Balears no aposti per recolzar totes les mesures plantejades al Plan Integral para la Prevención y Control de Tabaquismo del Ministeri de Sanitat. El tabaquisme, recorda, és una malaltia crònica, addictiva i recidivant que a Espanya causa la mort de 56.000 persones cada any, i cal una resposta contundent que respongui a criteris de salut pública amb mesures encaminades tant a la reducció d’aquesta malaltia com a la protecció dels no fumadors.

La Comissió de Cures Respiratòries del COIBA es mostra a favor de totes les mesures que es plantegen al pla nacional, el qual, es recorda, ha comptat amb el suport de societats científiques com la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), entre d’altres. És urgent actuar amb contundència amb accions encaminades a reduir la prevalença del tabaquisme, evitar nous fumadors i protegir a la població en general.

En aquest sentit, la Comissió de Cures Respiratòries del COIBA es mostra totalment a favor de la prohibició de fumar a les terrasses, una mesura que des de l’òrgan col·legial ja es va demanar que es mantingués quan es van eliminar les darreres mesures extraordinàries relacionades amb la COVID. Així mateix, es considera que el Pla hauria de contemplar la prohibició referent a fumar a espais privats com el cotxe quan hi hagi menors. No s’hauria de donar ni una passa enrere en les mesures proposades de prevenció i control, i especialment en aquelles que protegeixen als menors.

Així mateix, les infermeres que conformen aquesta Comissió recalquen la importància d’equiparar i regular d’igual manera que el tabac convencional, els productes de vapeig i els cigarrets electrònics. Tot i que malauradament s'anuncien com a millors formes de fumar perquè no porten nicotina, són realment perjudicials perquè contenen altres substàncies que perjudiquen l'aparell respiratori i irriten les vies respiratòries. Per altra banda, també insisteixen que el tabaquisme és una malaltia, i que és clau que es garanteixi l’assistència sanitària qualificada de tots els fumadors, que contempli entre altres qüestions l’accés a tractament farmacològics.

L’òrgan que representa a les més de 7.300 infermeres de Balears lamenta que Balears no doni suport a les mesures necessàries de prevenció, control i protecció davant el tabaquisme i insta a la Conselleria a repensar la seva postura. Estam davant un greu problema de salut pública i qualsevol mesura que, amb evidència científica darrere, es demostri que contribueix a reduir les conseqüències del tabaquisme en la salut de la població, hauria de ser posada en marxa per part de totes les administracions per tal de tenir el màxim impacte real.