Blog

Comunicat del COIBA sobre les acusacions d’intrusisme d’infermeres en la dermoestètica

11:27 08 abril en Notícia destacada, Notícies

En relació amb les manifestacions fetes per la presidenta de la Asociación de Medicina Estética Islas Baleares, Marta Serna, sobre els efectes de l’intrusisme en la dermoestètica publicades el passat dia 29 de març al diari Última Hora, des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) volem expressar el nostre total rebuig i condemna cap a les acusacions d’intrusisme i negligència que dirigeix, de manera general, al col·lectiu de professionals infermeres.

Consideram molt greus les afirmacions, en primer lloc, perquè pretén comparar la pràctica infermera en dermoestètica amb la d’altres professions que no estan titulades per fer-ho, demostrant a més un profund desconeixement respecte de la nostra professió. La infermeria és una professió sanitària titulada, regulada i col·legiada en idèntica condició a la Medicina. Les infermeres, amb el seu exercici professional, poden donar una resposta professional i de qualitat per a la cura dels aspectes físics de la pell i per a la millora de la percepció de la pròpia imatge de la persona atesa. Per a aquesta comesa, després del Grau universitari cursen el Màster de postgrau i participen de la seva Societat Espanyola d'Infermeria Dermoestètica, atès que ni a Medicina ni a Infermeria hi ha reconeguda encara aquesta Especialitat en les Ciències de la Salut. Respecte a l'ús de medicaments i productes sanitaris que s’utilitzen amb aquesta finalitat, es recorda que la legislació espanyola i l'europea autoritzen els infermers perquè, de manera autònoma puguin indicar, usar i autoritzar la dispensació de tots aquells medicaments no subjectes a prescripció mèdica i els productes sanitaris relacionats amb el seu exercici professional, el qual inclou un seguit de productes utilitzats en dermoestètica.

Més greu és encara que s’atribueixi a les infermeres, de manera general, unes situacions d’intrusisme que acaben generant en casos de negligències i danys en pacients, perquè en aquest cas estam parlant de la comissió d’un delicte. L'intrusisme en l’àmbit sanitari és un fenomen preocupant i perillós per a la salut de la població i dels pacients, i per això mateix el COIBA vigila i treballa incansablement per detectar i denunciar possibles casos, també en col·laboració amb altres col·legis professionals sanitaris.

Precisament per això hem de rebutjar de manera ferma que es facin declaracions d’aquest tipus contra tot el nostre col·lectiu, i que han de ser fruit del desconeixement, la irresponsabilitat o una intencionalitat que exigiria més explicacions. Des del COIBA es defensa i protegeix les infermeres davant qualsevol actuació que suposi un impediment o obstacle a l'exercici i desenvolupament de les seves competències professionals i per això es demana la immediata rectificació d’aquestes acusacions. Així mateix, s’ha sol·licitat una reunió amb el Col·legi de Metges de les Illes Balears (COMIB) per assegurar que aquest desconeixement és un fet puntual entre els professionals d’aquest àmbit i reforçar la col·laboració de cara a garantir la seguretat dels pacients i la cura i defensa dels professionals que exerceixen en aquest àrea de la salut.