Blog

Més de trenta professionals sanitaris participen al cafè-debat: ‘Què aporta la regulació de l'eutanàsia a la mort digna?’ organitzat pel COIBA

14:23 06 juny en Notícia destacada, Notícies

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) va organitzar ahir un cafè-debat sobre ‘Què aporta la regulació de l'eutanàsia a la mort digna?’. Una trobada a la qual van participar més d’una trentena d’infermeres i altres professionals sanitaris, que compartiren experiències i reflexions sobre la situació actual del dret a una mort digna, la prestació d’ajuda a morir i la llibertat de poder decidir sobre la mort d'un mateix.

Una trobada participativa que va oferir a les assistents, principalment infermeres i altres professionals sanitaris que han participat en un moment o altre del procés d’una prestació d’ajuda a morir, un espai per poder reflexionar i compartir experiències, l’impacte que va tenir en cada un, aprenentatges i dubtes, així com plantejar millores i sinèrgies necessàries entre tots els professionals implicats. La vicepresidenta del COIBA, Pepa Ferrà, qui va moderar el debat, va destacar que trobades com aquestes permeten continuar avançant en el dret a una mort digna i en la millora de l’atenció i l’acompanyament en aquest àmbit. A més, es va insistir en el fet que l’eutanàsia s’ha regularitzat però en cap cas s’ha despenalitzat. La Llei Orgànica 3/2021, que ara compleix tres anys, contempla l’opció i el dret a la prestació si es compleixen determinats requisits.

La sessió, que va tenir lloc a la llibreria Drac Màgic de Palma, va comptar amb la participació especial de Yolanda Muñoz, presidenta de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació d'Ajuda a Morir de les Illes Balears, i Marina Roig, coordinadora de la Prestació d'Ajuda a Morir a Balears, ambdues infermeres. De fet, durant la sessió també es va destacar el paper fonamental de les infermeres en el procés de la Prestació d’Ajuda a Morir. Les infermeres solen ser les professionals a qui els usuaris expressen el desig de sol·licitar la prestació, i, tot i que la llei no ho especifiqui concretament, són figures imprescindibles en l’acompanyament i participen en la prestació.