Blog

Dues iniciatives infermeres entre les guanyadores dels Premis Agenda 2030 de la UIB

17:37 15 desembre en Notícia destacada, Notícies

Els Premis Agenda 2030 de la UIB han reconegut dues iniciatives infermeres: el projecte “Prevenció del suïcidi en l'àmbit universitari: alumnat facilitador” liderat per la infermera, psicòloga i docent de la UIB Patricia García Pazo i el TFM de la infermera Raquel Sebastián sobre "Migrants indocumentats arribats per via marítima i professionals sanitaris: experiències durant l'atenció sanitària a Mallorca". Enhorabona!

Patricia García: “És important treballar amb iguals. Moltes vegades una persona que té ideació suïcida li ho explica a un amic i volem donar-los eines”

El projecte “Prevenció del suïcidi en l'àmbit universitari: alumnat facilitador” liderat per la infermera, psicòloga i docent de la UIB Patricia García Pazo ha rebut el 1r premi de la nova categoria de Professor Docent Investigador (PDI), dins de la I Convocatoria dels Premis Agenda 2030 dirigits a PAS y PDI. Aquesta iniciativa consisteix en el disseny i implementació d'un programa formatiu per a capacitar a alumnat i professorat de la Universitat per a identificar els senyals d'alarma que amb freqüència emet una persona amb intenció de suïcidar-se, així com per a entrenar en l'abordatge inicial.

“Anam un pas més enllà de la sensibilització”, explica la infermera Patricia García Pazo. Aquest curs és una acció preventiva que se centra en els joves universitaris des de dues perspectives: com a col·lectiu de risc i com a suport entre iguals. “És important treballar amb iguals, perquè moltes vegades una persona que té sofriment emocional i ideació suïcida li ho explica a un amic o company i amb aquesta acció volem donar-los eines per a atendre, actuar i derivar als recursos més adequats”, explica. De fet, matisa, inicialment es va pensar únicament per a alumnat, però s'ha detectat ràpidament l'interès d'ampliar-lo al professorat.

L'objectiu és convertir a l'alumnat i professorat en 'GUIAS', per les seves sigles, Gestors Universitaris en Intervenció i Atenció al Suïcidi. “Es treballen els mites que envolten al suïcidi, els factors de risc i els protectors, a identificar els senyals d'alarma, s'entrena com ha de realitzar-se el maneig inicial en aquestes situacions, com atendre la persona que sofreix sense minimitzar ni jutjar i a facilitar l'accés als recursos, segons el nivell de risc, de la UIB i de comunitat Balear”, explica.

En concret, el grup de treball liderat per aquesta infermera ha disseny un curs en el qual es dota d'eines i estratègies per a la prevenció, detecció i actuació davant un cas de risc de suïcidi i en el qual es donen conèixer tots els recursos disponibles tant dins de la universitat com a nivell autonòmic. Tot això mitjançant sessions formatives semipresencials al llarg d'un mes (inici al febrer de 2024) que inclouen seminaris web i activitats presencials de simulació en les quals es treballa el maneig inicial; tot acompanyat d'un programa de gestió emocional. A més de formació, aquest projecte també contempla la possibilitat de facilitar assessoria psicològica per als participants per part de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS).

Per al disseny d'aquesta formació s'ha seguit l'evidència científica, ressalta García Pazo, que explica que s'ha tingut l'assessorament d'experts a nivell nacional de l'Associació Papageno i de la nostra comunitat amb l'equip de Coordinació autonòmica per a la prevenció del suïcidi. A més d'AFASIB i d'un grup d'infermeres de la Comissió de Prevenció de la conducta Suïcida del COIBA, la qual coordina la mateixa García Pazo: Carmen Gonzalvo, Ana Diaz, Rosa Sánchez i Laura Fernández. Elles han estat les responsables de crear el contingut sobre els mites més freqüents al voltant del suïcidi, i per a això van realitzar píndoles formatives desmuntant cadascun d'ells: «Qui es vol suïcidar no ho diu», «Qui ho diu no ho fa», «Només se suïciden les persones amb problemes de salut mental», «Els intents de suïcidi són una manera de cridar l'atenció», «Les persones que se suïciden són egoistes», «Els qui s'intenta suïcidar és valenta».

Aquests premis de la Universitat de les Illes Balears reconeixen les millors iniciatives de la comunitat universitària que contribueixen a la promoció dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que estableix l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. En concret, explica García Pazo, el seu projecte intervé directament en el ODS 3 que se centra a ‘Garantir una vida sana i promoure el benestar de tots a totes les edats’ i entre les seves metes la 3.4 es proposa disminuir un terç la taxa de mortalitat de malalties no trasmitibles, com és el cas del suïcidi. També s'emmarca en el ODS 4 de ‘Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tots’ perquè es dota de coneixements a les persones perquè puguin parlar del suïcidi amb responsabilitat. El premi està dotat amb el 4000€ i durant el lliurament la docent va agrair el suport a l'Oficina de Cooperació al Desenvoupament i Solidaritat OCDS de la UIB i del GOIB, específicament la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques.

 Entre els TFM guanyadors, el de la infermera Raquel Sebastián: “Migrants indocumentats arribats per via marítima i professionals sanitaris: experiències durant l'atenció sanitària a Mallorca»

Els Premis Agenda 2023 de la UIB també es van reconèixer TFG, TFM i tesis doctorals. En el marc de la V Convocatòria dels Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible, la infermera Raquel Sebastián va rebre el 2n premi (750€) de la categoria TFM pel seu treball “Migrants indocumentats arribats per via marítima i professionals sanitaris: experiències durant l'atenció sanitària a Mallorca» com a alumna del Màster en Investigació i Innovació en Salut (MIIS).

El TFM en qüestió és un protocol de recerca dirigit a conèixer les percepcions i experiències d'aquestes persones migrants i dels professionals sanitaris que els atenen en hospitals i centres de salut. “Resulta crucial conèixer aquestes experiències per a dotar d'eines i poder brindar una atenció equitativa i de qualitat”, explica Raquel. Aquest estudi contribueix a aconseguir la meta 3.8 del ODS 3 d'aconseguir una cobertura sanitària universal i proposa les bases per a un estudi posterior en major profunditat sobre l'assistència sanitària desigual que reben les persones immigrants, la qual atenta a la dignitat de les persones alhora que genera conflictes ètics en els professionals que els atenen.

La infermera va comptar amb una beca del COIBA per a cursar aquest màster. Es tracta d'una de les ajudes anuals del Col·legi dirigides secundar i fomentar la formació i recerca entre les infermeres de Balears.